Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος και το μυστικό του όπλο: Κάπταγκον
Φαίνεται ότι η ουαχαμπιστική ερμηνεία του Ισλάμ δεν είναι αρκετή για να παρακινήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να φέρουν εις πέρας τις βιαιοπραγίες που διαπράττουν. Έτσι, πέρα από τους βιασμούς γυναικών που επιδίδονται, ιδίως όταν επιστρέφουν νικητές από μια μάχη, η ηγεσία τους παρέχει και …ναρκωτικά. Οι Κούρδοι για παράδειγμα στο Κομπάνι αναφέρουν ότι πολλές φορές ανακαλύπτουν ποσότητες χαπιών σε όσους συλλαμβάνουν. Προφανώς, η εκπλήρωση της θεϊκής τους αποστολής χρειάζεται και λίγη βοήθεια από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία.
Το Κάπταγκον είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν που απαγορεύτηκε στις δυτικές χώρες το 1986 ως ιδιαίτερα εθιστικό. Είναι μια διεγερτική ουσία που παράγει ένα είδος ευφορίας. Οι τυπικές του συνέπειες είναι να γίνεται κάποιος ομιλητικός, να ξαγρυπνά, να είναι ενεργητικός. Όσον αφορά τους «μαχητές», είναι τα χαπάκια που τους κάνουν να «φτιάχνονται», να μην υποχωρούν και να προχωρούν στις ακρότητες που διακινούνται με βίντεο από Ισλαμικό Κράτος[1].

Στις περιοχές της Συρίας που το Ισλαμικό Κράτος -και η λοιπή συριακή αντιπολίτευση (ουαχαμπιστικής προέλευσης)- κατέχει, η παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού έχει εκτοξευτεί, αφού η πρώτιστη μέριμνα των ηγετών του, μετά την πώληση πετρελαίου, ήταν η δημιουργία εργαστηρίων για την παραγωγή χαπιών κάπταγκον. Σύμφωνα με εκθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα έσοδα γιατί μετέτρεψε τα φαρμακευτικά εργαστήρια που κατέλαβε στο Χαλέπι σε μονάδες παραγωγής κάπταγκον[2]. Μάλιστα, ο λυσσαλέος βομβαρδισμός των Κούρδων από τους Τούρκους στην συνοριακή περιοχή δυτικά του Ευφράτη συνδέεται και με το γεγονός του ανθίζοντος εμπορίου ναρκωτικών που οι Τούρκοι κάνουν μαζί με το Ισλαμικό Κράτος.
 Οι ποσότητες του συγκεκριμένου ναρκωτικού που διακινούνται στην Μέση Ανατολή είναι τεράστιες. Πρόσφατα, ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας[3] συνελήφθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού γιατί στο ιδιωτικό του τζετ με προορισμό το Ριάντ, είχε φορτώσει δύο τόνους από το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Το 2006, στη Σαουδική Αραβία κατασχέθηκαν 12 τόνοι από το συγκεκριμένο ναρκωτικό[4]. Υπολογίζεται ότι το 40% των νέων στη Σαουδική Αραβία που είναι τοξικομανείς χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ναρκωτικό, ενώ ο συνολικός τζίρος από την πώληση ναρκωτικών στη Σαουδική Αραβία ανέρχεται ετησίως σε 6,1 δισεκατομμύριο δολάρια[5]. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε όσες χώρες ακολουθούν την «αυστηρή» εκδοχή[6] του Ισλάμ και απαγορεύουν το αλκοόλ ή/και προωθούν τον διαχωρισμό των γυναικών από τους άνδρες, η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού γίνεται ακόμα και σε …γάμους, όπου σερβίρεται διαλυμένο στο τσάι! Στη Σαουδική Αραβία το χρησιμοποιούν μάλιστα και οι μαθητές των σχολείων για να κρατιώνται ξύπνιοι στις εξετάσεις!
Είναι σίγουρο ότι η κατάπνιξη της ιδεολογίας του αραβικού εθνικισμού, και η προσπάθεια υποκατάστασης του από θεολογικές ακρότητες, που στηρίζονται τόσο από τους σαουδάραβες όσο και από τους συμμάχους τους Αμερικάνους, γεννά μια «Νέα Μέση Ανατολή», «φτιαγμένη», όμως.





[1]Stephen Kalin, Insight - War turns Syria into major amphetamines producer, consumer, Reuters, 13 Ιανουαρίου 2014.

[2]Dawn Perlmutter, ISIS Meth Heads: Tweeking in the Name of Islam. Τhe Islamic’ State Army of Drug Fiends, frontpagemag.com, 9 Μαρτίου 2015.
[3]Rebbeca Perring, Saudi Prince arrested in drugs bust after two tones of drugs found on jet, The Express, 27 Οκτωβρίου 2015.
[4] The Global Initiative Against Transnational Organized Crime, Amphetamines, Anarchy, and Assad, http://www.globalinitiative.net/.
[5] Cecily Hilleary, Captagon:’Breaking Bad’ in Saudi Arabia, Voice of America, 6 Νοεμβρίου 2015.
[6]Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε …θεολογικού τύπου αντιπαραθέσεις, επισημαίνουμε ότι το Κοράνι δεν απαγορεύει πουθενά το αλκοόλ ενώ κάνει αναφορά για προσοχή στους εθισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.