Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΣΟΓΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ



του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα
(Ομιλία σε εκδήλωση του Άρδην με τίτλο
Το κουρδικό κίνημα, η Τουρκία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,
 Χώρος Πολιτικής & Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», 4 Νοεμβρίου 2018)

Οι εξεγέρσεις του 2011 στην Μέση Ανατολή μπορεί να μην επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα του εκδημοκρατισμού των καθεστώτων στην Μέση Ανατολή, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα την αναδιάταξη των δυνάμεων σε αυτή. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες, και κυρίως οι πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την καταστροφή του ιρακινού κράτους. Οι αραβικές εξεγέρσεις του 2011 ενέτειναν αυτή την τάση αφού οδήγησαν, με την συνδρομή βεβαίως και των παρεμβάσεων από εξωτερικές δυνάμεις, στην διάλυση της Συρίας και την εξασθένιση της Αιγύπτου.
Παράλληλα, πλούσια και καταπιεστικά καθεστώτα, όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας, του Κάταρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καλλιέργησαν περαιτέρω την διάλυση των προηγούμενων κρατών, αφού σε αυτό διείδαν μια ευκαιρία για να αυξήσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

New legal environment of the Greek Social and Solidarity Economy: Impediments and opportunities for the development of the sector


New legal environment of the Greek Social and Solidarity Economy: Impediments and opportunities for the development of the sector
By Dr Konstantinos D. Geormas
Paper Presented at the 2nd International Forum of Cooperative Law, 26-29 September, Athens, Greece

One of my main arguments that I have put forward in my writings in order to explain some features of the development of social entrepreneurship in the greek context is first the notion of the cartel party system (a notion introduced by Richard and Mair) and secondly the argument that in Greece a weak civil society confronts and deals with a weak state.
That is not to say that organizations of the social economy don’t spring up as expressions of the needs of civil society. But it is to say that when we speak of social economy in Greece we have to stress from the outset, that many problems that arise in the development of social economy in Greece are affected from the characteristics of the “cartel party system”. It is not here the place to elaborate more on this notion, but I point out that the main feature of the system is that the state ceases to represent the society and becomes a tool for the reproduction of the party system. A few of the consequences that are of interest for us here, is the lack, on behalf of the state, of long term planning, indifference for evaluation of implemented policies, indifference of measuring the social impact of the implemented policies. The central feature of all policies are oriented to the reproduction of the power of the party and not for the interest of the society (although sometimes fulfill needs of it). As a consequence, corruption and clientalism are rampant, as well as absence of the rule of law, or rather, a lax implementation of laws.

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η πρόκληση της κοινωνικής οικονομίας και η συμβολή της στο Ελληνικό παραγωγικό μοντέλο του μέλλοντος



του Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα
 (απόσπασμα από το βιβλίο 
Κοινωνική Οικονομία.Θεωρία, Εμπειρία και Προοπτικές, 
Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2013)

Το να στοχάζεται κανείς περί κοινωνικής επιχειρηματικότητας σημαίνει «να διερευνά την ένταση μεταξύ κοινωνικών επιχειρηματιών και τις προϋποθέσεις και τα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας∙ μεταξύ ατόμου (και ομάδας) ως συντελεστών και κοινωνικής δομής» (Ziegler, 2009,5).
Η παραπάνω διατύπωση εξηγεί γιατί η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα παρουσιάζει τα ίδια πάνω κάτω χαρακτηριστικά με αυτά που διακρίνουν τους άλλους παραγωγικούς τομείς της χώρας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Όπως έχουν δείξει οι μελέτες σε άλλες χώρες, γενικά, ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας συνάδει με την δυναμικότητα των άλλων οικονομικών και κοινωνικών τομέων μίας κοινωνίας.
Στο ερώτημα γιατί, αφού οι κοινωνικές επιχειρήσεις ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα δεν έχουν μία παρόμοια εξέλιξη, θα πρέπει να εξεταστούν η παρουσία ή απουσία άλλων ευνοϊκών παραγόντων, που ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει να αναδεικνύονται μέσα από τα κείμενα αυτού του τόμου. Εδώ θα γίνει αναφορά σε κάποιους κύριους παράγοντες και στις συνέπειες τους αναφορικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Τέλος, κλείνοντας , θα περιγραφούν σε αδρές γραμμές τα απαιτούμενα για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα της ζωής: Ελλάδα αποκλίνουσα, απογοητευμένη και με βαριά τραυματισμένους θεσμούς


Ευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα της ζωής: Ελλάδα αποκλίνουσα, απογοητευμένη και με βαριά τραυματισμένους θεσμούς
του δρ. Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα
Το Eurofound, δημοσίευσε την τετραετή «Έρευνα για την ποιότητα της ζωής στην Ευρώπη»[1]. Η δημοσίευσή της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι η πρώτη, μετά το 2011, μεγάλη έρευνα αποτύπωσης του πώς βιώνουν οι Ευρωπαίοι την πραγματικότητα μετά την μεγάλη κρίση.
Οι Ευρωπαϊκές τάσεις
Σε αντίθεση με αυτά που καλλιεργούνται στον τύπο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη από το 2013, τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική κατάσταση βελτιώνονται.  Συνέπεια αυτού, βέβαια, είναι να διαμορφώνεται μια αντίστοιχη διάθεση και στον πληθυσμό.
Έτσι, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση των επιπέδων αισιοδοξίας ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η ικανοποίηση από την ζωή και το βιοτικό επίπεδο. Επιπλέον, συνέπεια της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης που λαμβάνει χώρα μετά το 2013 είναι και το γεγονός ότι περισσότεροι πολίτες αναφέρουν πλέον ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, καθώς και ότι τα αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζονται μειωμένα.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Συρία: το τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων;

Συρία: το τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων;
15.2.2018
του Δρ Κωνσταντίνου Γεώρμα
Τις τελευταίες εβδομάδες, την ίδια ώρα που η «παγκόσμια κοινή γνώμη» θεωρούσε ότι ο πόλεμος στη Συρία οδεύει προς ένα τέλος, παρατηρείται η εκρηκτική αναζωπύρωση των συγκρούσεων. Το Ισραήλ βομβαρδίζει επί μονίμου βάσεως τα συριακά εδάφη, η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Συρίας και οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης.
Όλα αυτά δεν είναι παρά αποτέλεσμα της αποτυχίας των στρατηγικών που είχαν επιλέξει οι μεγάλοι παίκτες της περιοχής για την τύχη της Συρίας και η προσπάθειά τους τώρα να επιβάλουν με την στρατιωτική ισχύ, σε παράβαση βέβαια κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, τις θελήσεις τους.
Η ισλαμοφασιστική Τουρκία είδε τα σχέδια της να αποτυγχάνουν παταγωδώς. Αφού πούλησε τον Άσαντ, καταπατώντας τα σύμφωνα που είχε υπογράψει μαζί του, εργάστηκε πυρετωδώς για την ανατροπή του, δίνοντας βοήθεια στο Ισλαμικό κράτος και χρηματοδοτώντας μισθοφόρους «αντιστασιακούς» που δρουν ακόμα εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού. Στόχος της η δημιουργία θυλάκων τουρκικής επιρροής σε όλη τη βόρεια Συρία. Ωστόσο, ο Άσαντ επιβίωσε, ενώ η αποδυνάμωση της κρατικής οντότητας της Συρίας έφερε στο προσκήνιο μία ακόμα εξοπλισμένη και εμπειροπόλεμη κουρδική οντότητα στο υπογάστριο της Τουρκίας!

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Οι μεγαλομανιακές ονειρώξεις του Ερντογανικού νεοθωμανισμού



 του Δρ Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα
Ιανουάριος 2018

Μολονότι πολλές πτυχές της επίσκεψης Ερντογάν έχουν αναλυθεί, αξίζει εδώ να αναλυθούν κάποιες παράμετροι της στρατηγικής του οι οποίες συνδέονται με τις νεοθωμανικές ονειρώξεις του και οι οποίες δεν φαίνεται να μελετούνται με την δέουσα σοβαρότητα από την πολιτική μας ελίτ.
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Ερντογάν στην «επίσκεψή» του στη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του στην Θράκη «Ο κοινός μας παρονομαστής είναι το Ισλάμ είναι ότι είμαστε μουσουλμάνοι. Για αυτό τον λόγο, είτε Τούρκοι, είτε Πομάκοι, είτε Ρομά, εμείς είμαστε ένα και είμαστε μαζί». Η δεύτερη συνεχής αναφορά του είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Είναι γνωστό ότι στην τουρκική εξωτερική πολιτική κυριαρχεί πλέον η λογική του πολιτικού Ισλάμ, ή ορθότερα, η κυριαρχία της σε όλο το πολιτικό Ισλάμ. Διότι ο παραληρηματικός λόγος του χαλίφη Ερντογάν έχει πλέον αναχθεί σε νέα ύψη. (Καλλιεργείται άλλωστε και από την μικρότητα των ηγετών σε γείτονές του χώρες…).